Har du en idé som du tror kan skapa nytta för samhället? Vill du arbeta heltid under sommaren för att utforska dess potential? Eller har du redan kommit en bra bit på vägen med idén men behöver mer tid och pengar för att utveckla den? Vi hjälper dig.
– Om Leapfrogs
Leapfrogs är ett stipendium på 40 000 kr som ger dig möjlighet att prova din idé! Stipendiet finns för att du som student ska kunna arbeta heltid med din idé under sommaren, juni-augusti. Utöver det finansiella stödet så erbjuds mottagare av Leapfrogs även coachning, workshops i idésutveckling, samt ett värdefullt nätverk av andra studenter.
Leapfrogsstipendiet delas ut som ett led i arbetet med att inspirera och främja utvecklandet av kreativitet, innovationskraft och entreprenörskap för samhällsutveckling på Malmö universitet. Tanken bakom Leapfrogs är att ge studenter möjligheten att förutsättningslöst testa idéer. Under sommaren kan du exempelvis undersöka målgrupp, utforma prototyper och intervjua blivande kunder. Malmö universitet ger dig verktygen att lyckas!
Kärnan i Leapfrogs är att tillhandahålla en plattform för experiment och lärande. Det är helt acceptabelt att upptäcka att en idé kanske inte är genomförbar. Sådana insikter är värdefulla och banar väg för nya, potentiellt framgångsrika idéer.
Leapfrogsstipendiet på Malmö universitet delas ut i stolt samarbete med Sparbanken Syds stiftelse, som vill stödja bra idéer nära dig.
Vem kan ansöka?
Leapfrogs är öppet för studenter vid:
– Malmö universitet
– Lunds universitet
– Högskolan Kristianstad
– Blekinge Tekniska Högskola
– Sveriges lantbruksuniversitet
För att vara behörig till stipendiet måste sökande ha minst en registrerad högskolepoäng vid någon av lärosätena ovan efter den 31 maj 2023.
Programmets struktur
Programperioden löper mellan den 1 juni – 31 augusti och inleds med ett kick-off för alla stipendiater i maj.
Under programmet kommer workshops att genomföras för att utrusta dig med nödvändiga färdigheter för ditt projekt.
Programmet fungerar även som en plattform för nätverkande och samarbete med andra stipendiater.
Bedömnings-kriterier
När juryn granskar din ansökan kommer följande kriterier att beaktas.
Långsiktig potential: Bedömning av projektets möjligheter att bidra positivt på lång sikt.
Innovationsgrad: Hur nyskapande och unik är idén.
Stipendiets påverkan: Hur stipendiet kommer att bidra till projektets utveckling.
Projektmål: Tydlig beskrivning av de specifika målen som avses uppnås under projekttiden.
Hållbarhet: Hur projektet relaterar till och främjar arbetet med de globala hållbarhetsmål, Agenda 2023.
Viktiga datum 2023-2024
Ansökningsperiod: 12 december 2023 – 12 februari 2024
- Jurybeslut: vecka 13-14, mars 2024
- Kick-off: 14 maj 2024
- Projektperiod: 1 juni 2024 – 31 augusti 2024
- Workshop 1: 5 juni 2024, Lund
- Workshop 2: 12 juni 2024, Malmö
- Workshop 3: 21 augusti 2024, Lund
”The scholarship gave me an opportunity to work on my idea and not to feel so restrained by financial challenges. That is a huge plus. The key takeaway is that everything, no matter how big it is, is being made with small steps. If you do even tiny things but do them consistently, it will pay out”.
– Julia Shamsutdinova, mottagare av Leapfrogstipendiet 2023
Ansökningsprocessen
Ladda ner och läs nedan dokument innan du börjar skriva din ansökan. Om ditt projekt uppfyller våra ansökningskriterier och du accepterar de åtaganden som ställs så kan du skicka in en ansökan.
Är ni fler som söker med ett gemensamt projekt behöver ni skicka in en ansökan per person. Leapfrogsstipendiet delas ut till en individ och juryn bedömer därför enbart ansökningar med en avsändare. Universitetet vill stötta så många projekt som möjligt. Det kommer därför i regel endast delas ut en check per projekt, i undantagsfall kan juryn tillåta att vi delar ut två checkar per projekt.
Det går bra att fylla i din ansökan på både svenska och engelska.
Extra support till studenter vid Malmö universitet
Utöver de aktiviteter som är gemensamma för alla fyra lärosäten erbjuder Malmö universitet extra support och coachning under projektperioden. För dig som studerar på Malmö universitet innebär det bland annat erbjudande om arbetsplats på inkubatorn Minc – The Startup House of Malmö under sommaren, en uppstartsfrukost med alla stipendiater från Malmö universitet och coachning under projektperioden från Mau innovations rådgivare.
Malmö universitet erbjuder även coachning till dig som ansöker men inte blir beviljad stipendiet.
Kontakt
Jenny Levhag
Projektledare, Mau innovation
Telefon: 040-6657892
E-post: jenny.levhag@mau.se