Workshop: Enhancing Societal Impact with The Social Impact Canvas
Welcome to an engaging workshop about social impact and how to identify measures to understand the impact of your work. During this workshop, you can explore The Social Impact Canvas, a research-based intuitive tool, designed by Professor Pille Pruulman Vengerfeldt.
Location: Storm A122, Orkanen Malmö University
Date: October 22, 09.00-12.00
With The Social Impact Canvas, you’ll define the specific social impact of your work, not only the commonly pressing injustices, such as climate change or human rights, but rather the social impact as you define it. The Social Impact Canvas also helps you to consider how to measure and understand the impact, how to find adequate measurement instruments, and how to consider different kinds of data as part of your work.
The workshop is part of Malmö University’s Societal Impact Lab, an idea development lab dedicated to supporting the practical application of research for sustainable societal benefits.
The activity is open to all researchers and doctoral students at Malmö University. Join us to enhance the societal impact of your research and contribute to long-term sustainable benefits for society. We look forward to your participation!
Facilitator: Professor Pille Pruulman Vengerfeldt
Please RSVP to this workshop by confirming your participation to Camilla Norberg Hansen, Program Coordinator for MaU Societal Impact Lab: camilla.norberg.hansen@mau.se
Join us for an exciting event that bridges the gap between academia and the practical realms of industry and society. Hosted by the Faculty of Technology and Society at Malmö University, this event is a testament to the power of shared knowledge and the pursuit of innovation.
Mau Holding investerar i nytt bolag som utvecklar snabb diagnostisering av hudsjukdomar
Mau Holding investerar i sitt andra bolag. Sensach AB utvecklar medicintekniska plåster för diagnostik av inflammatoriska hudsjukdomar. Just nu testas plåstret för kontaktallergi på Skånes universitetssjukhus i Malmö. I framtiden ska det även användas för att diagnostisera hudcancer.
Inflammatoriska hudåkommor, som eksem, seborroiskt eksem eller psoriasis, är bland de främsta orsakerna till mänskligt lidande idag. Ämnen i vår omgivning kan påverka huden negativt och ge upphov till kontakteksem. Byggbranschen har stora problem med kontakteksem men utmaningar finns även inom vården liksom i frisörbranschen där hårfrisörer utsätts för många kemikalier. Kopplingarna mellan inflammation och cancer blir också allt tydligare och det är nu klarlagt att varaktig inflammation kan bidra och leda till cancerutveckling.
Det professor Johan Engblom och forskarkollegorna vid Malmö universitet har utvecklat är ett medicintekniskt plåster för icke-invasiv molekylär diagnostik av inflammatoriska hudsjukdomar. Uppfinningen bygger på teknik som möjliggör att plåstret kan suga åt sig vilken substans som helst, både vatten- och fettlösliga molekyler. Plåstret kan användas exempelvis vid lapp-testning. Plåstret kan också enkelt användas för att följa sjukdomens progression och läkning.
Under hösten 2024 inleds en ny fas i Malmö universitets forskningsengagemang genom etableringen av Societal Impact Lab. Det flervetenskapliga labbet samlar forskare från fem olika institutioner, vars forskningsresultat adresserar centrala samhällsutmaningar.
Labbet ska fungera som en katalysator för att utveckla och konkretisera forskningsresultat med målsättningen att omvandla dessa till hållbara och implementerbara metoder, processer och tjänster som kan integreras och tillämpas i samhället. Under perioden 2024/2025 kommer forskargruppen gå igenom en process av behovskartläggning, idéutveckling och reflektion med ambitionen att bidra till samhällets fortsatta utveckling och välfärd.
Ylva Holmberg
Institutionen för barndom, utbildning och samhälle
Under 20 år, dels som lärarutbildare i musik, dels som lektor och programsamordnare för förskollärarutbildningen på Malmö universitet har jag mött både studenter och verksamma pedagoger som visar på en snäv sångrepertoar och en osäkerhet gällande att leda barn musikaliskt. Detta gör att musik i förskolan ofta väljs bort, trots all forskning som visar på hur viktig musik är för barns utveckling och välbefinnande.
Genom åren har jag varit med och drivit många projekt som alla har inneburit väl investerad tid för de som har deltagit. Trots det har jag känt mig otillräcklig för den stora grupp pedagoger som arbetar på förskolorna och i förlängningen också barnen. Det som motiverar mig att arbeta i labbet det kommande året är därför möjligheten att skapa något utifrån mina forskningsresultat som kan bidra till att stärka inte bara barns musicerande utan också språkutveckling, kreativitet, identitet och sociala kompetens.
Ylva Holmberg samarbetar med kollegan Åsa Sahlée, både i sin forskning och i utvecklingen av en idé för att stärka barns musicerande.
Jonas Lundsten
Institutionen för urbana studier
I dagens hektiska arbetsliv är det allt vanligare att människor kämpar med höga stressnivåer, konflikter och oklara roller. Enligt forskning är dessa tre ohälsofaktorer nära sammankopplade och påverkar varandra. Det är därför av yttersta vikt att vidta en rad åtgärder för att främja hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen.
I min forskning fokuserar jag på hur människor på olika sätt motiveras. En del människor motiveras av att kunna prestera resultat, andra människor motiveras av att kunna skapa relationer till andra människor och en tredje grupp motiveras av att kontrollera sin omgivning och skapa ordning, för att nämna några exempel. Kommunikation på arbetsplatser kan därför bli problematisk då människor har olika drivkrafter, utan att vara medvetna om olikheterna.
Under mitt år i labbet vill jag utforska hur Artificiell Intelligens kan användas för att skapa värde för den enskilda arbetsplatsen genom att identifiera potentiella ohälsofaktorer och hälsofaktorer samt personliga drivkrafter. Genom en ökad förståelse för vad som motiverar den enskilda medarbetaren ämnar jag undersöka lösningar som kan vara till nytta för både arbetsledningen och medarbetarna.
Jonas Lundsten samarbetar med kollegan Maria Appelqvist, både i sin forskning och i utvecklingen och konkretiseringen av sina forskningsresultat.
Jesper Fundberg
Enheten för polisiärt arbete
Sedan 2018 arbetar jag med att utbilda blivande och verksamma poliser kring frågor och metoder för kommunikation, bemötande och maktstrukturer. Många av de studenter jag möter är osäkra på hur de ska bedöma personer och situationer, inte minst med hänsyn till bias som rör till exempel etnicitet, hudfärg, ålder och kön. Med andra ord finns det många aspekter att ta hänsyn till för att utveckla polisers professionella förmåga att bedöma och kommunicera, i syfte att upprätthålla tilliten till demokrati, välfärdsstaten och ett gemensamt samhälle som byggs på rättvisa och ömsesidig respekt.
Jag vill gärna bidra till att öka både enskilda och kollektivet polisers förmåga att navigera kring bedömning och bemötande och bidra till ett mer rättssäkert samhälle. I labbet vill jag fokusera på att utveckla nya, systematiska, transparanta och rättssäkra bedömningar i den polisiära vardagen. Jag vill systematisera och konkretisera metoder och stöd så att både nya och erfarna poliser blir mer trygga i sin yrkesroll och i sin bedömnings- och kommunikativa förmåga.
Sayaka Osanami Törngren
Institutionen för globala politiska studier
Brådskande utbildande insatser som bygger på uppdaterad kunskap mot diskriminering och rasism behövs i dagens Sverige. Efterfrågan har också ökat med ökad medvetenhet om diskriminering och rasism, särskilt efter den senaste globala rörelsen Black Lives Matter, och genom olika organisationers engagemang i policyer för mångfald och inkludering ökat. Jag ser att utbildande insatser grundade i forskning har stor potential att hjälpa och utrusta organisationer med den information och kunskap de behöver.
Resultaten av mitt senaste forskningsprojekt kan tillhandahålla konkreta verktyg för organisationer inom den offentliga och privata sektorn för att ta itu med de aktiva åtgärder som krävs enligt den svenska antidiskrimineringslagstiftningen. Jag ser därför fram emot mitt arbete i labbet och att se hur jag genom mina forskningsresultat kan bidra till ett mer rättvist samhälle.
Adrian Lundberg
Institutionen för skolutveckling och ledarskap
Samhället spenderar idag stora resurser på att utbilda lärare som inte stannar kvar i sitt yrke. Den höga läraromsättningen påverkar framför allt elevers prestation negativt men innebär också att skolledningen behöver lägga mycket tid och pengar på nyrekryteringar. En av anledningarna till att många nyexaminerade lärare inte fortsätter är att de inte är tillräckligt förberedda för den inledande fasen av sin karriär.
I mitt nyligen avslutade forskningsprojekt föreslås utvecklingen av en ny fas i lärarnas karriär- och kompetensutveckling. Genom att delta i labbet hoppas jag kunna djupdyka i olika intressenters behov för att underlätta etableringen av rätt erbjudande för att förbättra nyutexaminerade lärares start i karriären. En stabil lärandemiljö med högkvalitativa lärare gynnar många olika samhällspartners och det är det som motiverar mig att vidare undersöka och utveckla min idé.
Crowning the FutureMakers of 2023: Creative Solutions for a Sustainable Future
Last autumn, Malmö University, in a proud collaboration with Sparbanken Syds Foundation, initiated an inspiring challenge designed exclusively for Malmö University students. The mission was clear: to spark creativity, promote innovative approaches, and encourage entrepreneurship towards a sustainable future. FutureMakers provided Malmö University students with a unique opportunity to unleash the potential of their ideas, compete for a generous prize of 50,000 SEK, and witness their visions come to life.
A total of 56 ideas were submitted, showcasing the diverse talents and inventive spirit of Malmö University students. Following a tough selection process, 10 outstanding ideas advanced to the grand finale, representing all five faculties at Malmö University: Teaching and Society, Culture and Society, Technology and Society, Health and Society, and the Faculty of Odontology.
The finale, which occurred on 12 December at Malmö University, culminated in months of hard work and creativity. The 10 finalists addressed crucial societal challenges, ranging from electricity consumption and language learning to discrimination in education, sustainable consumption and production, health management, competence development, and dental care.
The winning ideas were not only creative but also addressed pressing global issues. The prize of 10,000 SEK for the Best Presentation was awarded to the team behind “CLAIRE.” This idea emerged from the current culture of electronic product consumption marked by a throwaway mentality. Recognizing the escalating issue of e-waste, the students focused on extending the life cycle of the toaster through easy cleaning, demount ability, and flexible design. However, The impact of “CLAIRE” extends beyond toasters, potentially transforming the design and production of various small home electronics for a more sustainable future.
The most innovative idea, earning a prize of 15,000 SEK, was “Merely Emissions.” The concept tackles the environmental impact of greenhouse gases generated by the internet, surpassing even the aviation industry. “Merely Emissions” introduces a web app allowing companies to analyze their websites, emphasizing emissions and reducing IT waste. The app’s threefold approach includes analysis and reports, continuous monitoring, and collaborative work, offering a chance to decrease the demand for hardware and contribute to environmental preservation.
The idea with the biggest Societal Impact, receiving a prize of 25,000 SEK, was “Ömsa.” This digital platform addresses contemporary challenges related to consumption and production, challenging the norm of money as the primary means of acquiring goods. “Ömsa” reintroduces the age-old practice of bartering, promoting sustainable consumption and a circular economy. By facilitating exchanges rather than direct purchases, “Ömsa” aims to reduce overconsumption and redefine societal norms surrounding the value of goods. The winning team of “Ömsa” expressed their gratitude for the competition, stating:
Futuremakers gave us the opportunity to refine our idea and develop the skill to convey our vision. The competition would have been worthwhile even if we hadn’t won any prize!
Teodor Esaiasson and Teodor Juncke
FutureMakers has not only encouraged creativity but has also become a catalyst for positive change, showcasing the immense potential within Malmö University’s student community. As these ideas continue to evolve, they hold the promise of contributing significantly to a more sustainable and creative future.
FutureMakers at Malmö University is organized in proud collaboration with the Sparbanken Syds Foundation, which aims to support good ideas close to you.
Storm förbereder sig för flytt. Efter sex otroliga år på Gäddan ger vi oss ut på ett nytt äventyr. Vi accepterar det sorgliga men samtidigt spännande med att bryta upp och flytta. Framför allt gläds vi åt möjligheten att utforska och skapa något nytt för framtiden.
Alla detaljer kring den nya Stormmiljön är ännu inte på plats men vi arbetar flitigt med att skapa ett temporärt utrymme på Orkanen, där mindre workshops och utvecklingsmöten kan arrangeras. Målsättningen är att flytta in i permanenta lokaler som är lika livfulla, kreativa och uppskattade som de vi har haft på Gäddan, inom ett år. Till dess kommer vi som arbetar med Storm att leva nomadliv. Det kräver agilitet, kreativitet samt anpassningsförmåga, och vi ser fram emot ett år i rörelse.
Önskar du information om det senaste kring flytten, de nya lokalerna eller när bokningen öppnar igen?
Välkomna på gravkaffe på måndag, den 27 november. Mellan 11.00-15.00 står Storms dörrar öppna för den som vill komma och ta farväl, dela minnen, blicka framåt, eller bara vara. Förtäring enligt Storms fikastandard kommer att finnas.
Missa inte heller vår pågående “Storm in Residence” på bottenvåningen av Niagara. Fram till den 7 december utforskar vi ett nytt rum och bjuder in alla att komma förbi och skapa tillsammans.
Är du nyfiken på nya idéer och vill uppmuntra nästa generation av visionärer? Under FutureMakers Award belyser vi värdet av studenters idéer som har potential att göra skillnad för samhället och kommande generationer.
I stolt samarbete med Sparbanken Syds stiftelse hälsar Malmö universitet dig välkommen till finalen av universitetets nya idétävling FutureMakers Award.
Under FutureMakers Award presenteras briljanta idéer och visioner från Malmö universitets talangfulla studentfinalister. Dessa idéer har potentialen att forma framtiden och göra en positiv inverkan på samhället. Med 50 000 kr i prispotten är tävlingen såväl spännande, engagerande som underhållande.
Vi ser fram emot att uppmärksamma kreativiteten och potentialen i studenternas idéer tillsammans med dig.
Malmö University, in proud collaboration with the Sparbanken Syds Foundation, welcomes you to FutureMakers Award, the finale of our newly launched idea competition for students. An opportunity to engage with fresh perspectives and connect with future thinkers.
At the FutureMakers Award, Malmö University will showcase the brilliant ideas and visions of our talented student finalists. These ideas have the potential to shape the future and make a positive impact on society. With 50,000 SEK at stake, the competition is intense, and the ideas are bound to spark your interest.
We look forward to celebrating the creative spirit and the potential of ideas with you. Save your spot and register above.
Breakfast Seminar at the University Library – Intellectual Property Rights
Welcome to a breakfast tailored for researchers and PhD Students, where we will explore the advantages of Mau University’s recently implemented IP policy.
During breakfast, we will discuss how the policy can benefit your research’s impact potential, navigate IP challenges in collaborative research and how you can take ownership of your own teaching materials. Furthermore, we will provide clarification about the policy’s distinctions for researchers, PhD students and students.
When: 1 December, 09.15-10.00 Where: University Library at Orkanen
Speaker: Henrik Wiebe, Legal Officer at Malmö University
In an effort to minimize food waste, we kindly request that you indicate whether you plan to join us for breakfast.
Storms tid på Gäddan har nått sitt slut. Vi bjuder in för att samlas, minnas, utforska ovissheten tillsammans och bara finnas.
Välkomna på gravkaffe den 27 november. Mellan 11.00-15.00 står Storms dörrar öppna för den som vill komma och ta farväl, dela minnen, blicka framåt, eller bara vara. Förtäring enligt Storms fikastandard kommer att finnas.
Observera! Storm har inte dött, bara tryggheten av att veta sin plats under några månader. Som Karin Boye skrev: ”Svårt att vara oviss, rädd och delad, svårt att känna djupet dra och kalla, ändå sitta kvar och bara darra – svårt att vilja stanna och vilja falla”.
Lämnar er med dikten i sin helhet och en förhoppning om att vi ses på Storm.
Ja visst gör det ont Ja visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer
och det som stänger.
Ja nog är det svårt när droppar faller. Skälvande av ängslan tungt de hänger, klamrar sig vid kvisten, sväller, glider – tyngden drar dem neråt, hur de klänger. Svårt att vara oviss, rädd och delad, svårt att känna djupet dra och kalla, ändå sitta kvar och bara darra – svårt att vilja stanna
och vilja falla.
Då, när det är värst och inget hjälper, Brister som i jubel trädets knoppar. Då, när ingen rädsla längre håller, faller i ett glitter kvistens droppar glömmer att de skrämdes av det nya glömmer att de ängslades för färden – känner en sekund sin största trygghet, vilar i den tillit
som skapar världen.
Karin Boye
Storm’s time at Gäddan has come to an end.
Welcome to a memorial coffee gathering on 27 November. Between 11:00 AM and 3:00 PM, Storm’s doors will be open for those who wish to come and say goodbye, share memories, look ahead, or simply be present. Refreshments according to Storm’s fika standards will be provided.
Lunchtime Conversations: Come and Discuss Your Research
Given the role of academia in societal development, we at MaU Innovation are genuinely curious about the research conducted at Malmö University.
On 29 November and 8 December, we invite you, as a researcher or doctoral student at Malmö University, to join us for lunch on the 7th floor of Niagara. We would love to hear about your research goals, and recent discoveries, and share your thoughts on how your research can contribute to positive societal development.
A lunchtime conversation is a chance for knowledge sharing, exchanging experiences, reflection, and societal impact, which is valuable to all lunch guests.
The number of available spots is limited, so please RSVP via email to joa.falke@mau.se (please mention any food preferences or allergies if applicable).